Skip to main content

‘Jangan Kita Salah Faham’ – Dr Maza & PU Syed Jelas Senario Sebenar Zakat Untuk LGBT


Baru-baru ini, sebuah laporan dari Buletin Utama berkaitan wang zakat yang dikatakan layak untuk golongan LGBT telah mengundang ketidakpuasan hati netizen. Petikan dari laporan tersebut telah menyenaraikan 10 golongan songsang layak terima zakat.

Walaubagaimanapun, Prof. Dato’ Dr. Mohd Asri Zainul Abidin (Dr Maza) dan PU Syed mempunyai pandangan peribadi masing-masing. Pandangan dari mereka ini jelas menggambarkan bahawa berita tersebut adalah kurang jelas.



ZAKAT UNTUK LGBT?
Ramai yang bertanya saya pasal zakat di Selangor untuk golongan LGBT. Saya percaya bukan pihak Zakat Selangor mahu beri zakat kepada golongan-golongan tersebut atas sebab keterlibatan dengan LGBT atau seumpamanya. Sebaliknya, untuk membebaskan mereka dari belenggu LGBT dan cengkaman dosa yang lain. Sebab itulah diletakkan di bawah al-Riqab yang asalnya pembebasan diri dari perhambaan.
Tindakan Zakat Selangor Itu satu usaha yang baik. Bahkan jika diletakkan di bawah dakwah fi sabilillah juga boleh. Jangan kita salah faham.
Berita tersebut tidak jelas. Walaupun itu isu di Negeri Selangor, saya percaya saya wajar membantu mereka dari disalahfahami oleh sesetengah pihak.



Kena jelas jangan terus kecam yer.. untuk makluman berita yg sedang viral ni..adalah
Rentetan dari fatwa selangor pada tahun 2012, penyerahan bukan bagi direct kepada 10 golongan tu tapi kepada pihak lain ngo etc utk membasmi 10 golongan tersebut..

Sumber :

Popular posts from this blog

‘Kalau Nak Popular Pun, Tak Payah La Tunjuk Lurah…’ Netizen Kritik Zizi Kirana

Sebelum ini, penyanyi Zizi Kirana pernah menjadi salah seorang anggota kumpulan hip hop tempatan Fabulous Cat. Selepas beberapa tahun mencapai kejayaan bersama, Zizi mengambil keputusan bergerak solo. Perwatakan lincah penyanyi yang berasal dari Semporna, Sabah ini sering mendapat perhatian netizen. Semalam hangat di media sosial apabila dia tampil agak seksi di media sosial. Ramai yang mengkritik penampilannya itu dan menganggap ianya tidak sesuai sebagai imej seorang wanita Islam. Apa pendapat korang? Bolehkah saya menjadi secretary hidup awak?

Zizi Kirana menerusi Instagramnya memuat naik sekeping gambar menunjukkan bahagian dadanya yang terdedah. Seperti biasa, gambar sebegitu pasti mengundang pelbagai reaksi daripada peminat yang rata-ratanya mengecam perbuatan Zizi. Di ruangan komen, ramai beranggapan Zizi tidak sepatutnya berpakaian sedemian memandangkan dirinya dikenali ramai. Tidak kurang juga yang mendakwa Zizi mencuba mencari publisiti murahan. ‘Kenapa semakin lama semakin…

“Ni nak jual lagu ke jual badan? Dah macam penari tiang.” – Netizen maki hamun video muzik Kilafairy

Bagi yang mengenali pelakon Kilafairy, tidak dinafikan anak kepada Rohana Jalil itu mempunyai bibir yang seksi persis aktres antarabangsa, Angelina Jolie. Bukan hanya pelakon, beliau kini telah melebarkan sayap menjadi seorang penyanyi. Terbaru, Kilafairy muncul dengan single sulung yang berjudul Put The Word In dan video muzik lagu tersebut telah dimuat naik di platform YouTube pada Jumaat lalu. Namun, video muzik itu telah mendapat kritikan hebat daripada netizen yang rata-rata mengecam konsep video yang kelihatan jalan cerita berterabur dan tidak difahami serta suara penyanyi yang terlalu autotune. Tidak kurang ada juga netizen yang menjadikan Kilafairy seolah-olah sebagai simbol seks dengan aksi-aksi mengghairahkan di dalam video muzik bersama-sama Sean Kingston dan Dj Aku Ash itu. Sumber : Media Gempak

‘Ini Tempat Kami Cari Makan, Dia Tidak Layak’ – Pengarah & Amyza Aznan Selar Aliff Syukri?

Selepas tampil dengan single ‘Abang Nak Tegur’, jutawan kosmetik Dato’ Aliff Syukri kini bergelar seorang pelakon pula. Di laman sosial, Aliff Syukri meluahkan rasa kecewa dengan segelintir netizen yang mengkritik hasil lakonannya secara keterlaluan meskipun masih belum menonton filem tersebut. Di facebook, seorang pengarah Sharulezad Mohameddin memuat naik status memberi pandangan peribadinya berkenaan isu ini. Di ruangan komen, pelakon berbakat Amyza Aznan turut memberi respon.

Menurut Shahrulezad, sebagai seorang pelakon seseorang perlulah menerima kritikan dan pandangan daripada orang ramai. Dia sendiri walaupun sudah 20 tahun berkecimpung dalam bidang seni, dia masih dikritik tetapi dia melihat perkara itu sebagai sesuatu yang positif.

Pelakon berbakat, Amyza Aznan turut meninggalkan komen berkenaan isu ini. Menurutnya, dia sendiri tidak pernah meratap mahu bakatnya dihargai. Sumber : Media Gempak