Skip to main content

Nadiyah Shahab Akhirnya Dapat Permit


PELAKON Nadiyah Shahab meluahkan rasa syukur apabila ada produser yang sanggup menolongnya untuk menyelesaikan masalah permit bekerja di Malaysia.

Nadiyah atau nama sebenarnya Sharifah Nadiyah Syed Fuad Al Shahab, 27, berkata buat masa ini dia akan mendapat permit bekerja untuk tempoh sebulan dan perlu memperbaharuinya selepas itu.

"Alhamdulillah, selepas artikel mengenai saya ditahan sebab tak ada permit kerja, saya terus dapat berita baik. Bersyukur sangat ada produser yang sudi menolong dan membuatkan permit untuk saya bekerja di Malaysia.

"Permit itu hanya untuk sebulan dan seterusnya saya perlu memperbaharuhi," kata Nadiyah kepada mStar Online.



Nadiyah dapat pertolongan daripada seorang produser.

Sebelum ini, Nadiyah yang berasal dari Singapura dilarang memasuki negara ini selepas ditahan pihak imigresen Johor atas alasan tidak memiliki permit untuk bekerja di Malaysia.

Malah, berita itu juga telah menarik perhatian Presiden Persatuan Seniman Malaysia (Seniman), Zed Zaidi yang mahu semua pihak, termasuk syarikat produksi mengambil iktibar daripada insiden itu.

Menurut pelakon drama bersiri Lafazkan Kalimah Cintamu ini, dia akan mendaftarkan diri sebagai ahli Seniman namun berharap persatuan tersebut melakukan tugas dengan baik.

"Saya dah ada permit, nanti akan daftar untuk jadi ahli Seniman. Tapi persatuan itu perlu melakukan kerja sebagai contoh menjaga kebajikan ahli.

"Sebagai contoh, ada rakan saya patah tangan tapi dia hanya boleh buat tuntutan lebih kurang RM300 sedangkan bil hospital mencecah RM5,000.




"Saya bukan nak menentang tapi berharap apabila sertai itu berbaloi," ujarnya.

Pelakon kelahiran Singapura ini juga berharap pihak produksi dapat mengubah syarat permit bagi memudahkan sesiapa yang ingin bekerja di Malaysia.

"Saya harap pihak produksi dapat mengubah syarat permit lebih dari dua bulan bagi memudahkan selebriti luar atau sesiapa saja untuk bekerja di sini.

"Selain itu, agak sukar untuk artis luar ingin hadir ke set program stesen TV perlu bayar dalam RM2,000 untuk slot 10 minit," katanya.

Dalam perkembangan lain, Nadiyah kini sedang menjalani penggambaran drama di Singapura dan masih mempunyai perniagaan di Malaysia.

Sumber : Mstar Online

Popular posts from this blog

‘Kalau Nak Popular Pun, Tak Payah La Tunjuk Lurah…’ Netizen Kritik Zizi Kirana

Sebelum ini, penyanyi Zizi Kirana pernah menjadi salah seorang anggota kumpulan hip hop tempatan Fabulous Cat. Selepas beberapa tahun mencapai kejayaan bersama, Zizi mengambil keputusan bergerak solo. Perwatakan lincah penyanyi yang berasal dari Semporna, Sabah ini sering mendapat perhatian netizen. Semalam hangat di media sosial apabila dia tampil agak seksi di media sosial. Ramai yang mengkritik penampilannya itu dan menganggap ianya tidak sesuai sebagai imej seorang wanita Islam. Apa pendapat korang? Bolehkah saya menjadi secretary hidup awak?

Zizi Kirana menerusi Instagramnya memuat naik sekeping gambar menunjukkan bahagian dadanya yang terdedah. Seperti biasa, gambar sebegitu pasti mengundang pelbagai reaksi daripada peminat yang rata-ratanya mengecam perbuatan Zizi. Di ruangan komen, ramai beranggapan Zizi tidak sepatutnya berpakaian sedemian memandangkan dirinya dikenali ramai. Tidak kurang juga yang mendakwa Zizi mencuba mencari publisiti murahan. ‘Kenapa semakin lama semakin…

“Ni nak jual lagu ke jual badan? Dah macam penari tiang.” – Netizen maki hamun video muzik Kilafairy

Bagi yang mengenali pelakon Kilafairy, tidak dinafikan anak kepada Rohana Jalil itu mempunyai bibir yang seksi persis aktres antarabangsa, Angelina Jolie. Bukan hanya pelakon, beliau kini telah melebarkan sayap menjadi seorang penyanyi. Terbaru, Kilafairy muncul dengan single sulung yang berjudul Put The Word In dan video muzik lagu tersebut telah dimuat naik di platform YouTube pada Jumaat lalu. Namun, video muzik itu telah mendapat kritikan hebat daripada netizen yang rata-rata mengecam konsep video yang kelihatan jalan cerita berterabur dan tidak difahami serta suara penyanyi yang terlalu autotune. Tidak kurang ada juga netizen yang menjadikan Kilafairy seolah-olah sebagai simbol seks dengan aksi-aksi mengghairahkan di dalam video muzik bersama-sama Sean Kingston dan Dj Aku Ash itu. Sumber : Media Gempak

‘Ini Tempat Kami Cari Makan, Dia Tidak Layak’ – Pengarah & Amyza Aznan Selar Aliff Syukri?

Selepas tampil dengan single ‘Abang Nak Tegur’, jutawan kosmetik Dato’ Aliff Syukri kini bergelar seorang pelakon pula. Di laman sosial, Aliff Syukri meluahkan rasa kecewa dengan segelintir netizen yang mengkritik hasil lakonannya secara keterlaluan meskipun masih belum menonton filem tersebut. Di facebook, seorang pengarah Sharulezad Mohameddin memuat naik status memberi pandangan peribadinya berkenaan isu ini. Di ruangan komen, pelakon berbakat Amyza Aznan turut memberi respon.

Menurut Shahrulezad, sebagai seorang pelakon seseorang perlulah menerima kritikan dan pandangan daripada orang ramai. Dia sendiri walaupun sudah 20 tahun berkecimpung dalam bidang seni, dia masih dikritik tetapi dia melihat perkara itu sebagai sesuatu yang positif.

Pelakon berbakat, Amyza Aznan turut meninggalkan komen berkenaan isu ini. Menurutnya, dia sendiri tidak pernah meratap mahu bakatnya dihargai. Sumber : Media Gempak